Banja Kllokotit

Nyje të nxehta, të enjtura dhe të dhimbshme paraqesin Artritin Reumtaoid

Dhimbja dhe ngurtësia shpesh përkeqësohen pas pushimit. Më së shpeshti përfshihen nyjet e duarve, zakonisht në të dy anët e trupit. Sëmundja mund të prekë edhe pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë lëkurën, sytë, mushkëritë, zemrën, nervat dhe gjakun.

Kjo mund të rezultojë në një numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut, inflamacion rreth mushkërive dhe inflamacion rreth zemrës. Temperatura dhe energjia e ulët mund të jenë gjithashtu të pranishme. Shpesh, simptomat shfaqen gradualisht me javë në muaj si dhe simptomat e nyjeve zhvillohen gradualisht me vite.

 

Si shpjegohet Artriti Reumatoid

Mund të themi se shkaku i artritit reumatid besohet se përfshin një kombinim të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë. Mekanizmi themelor përfshin sistemin imunitar të trupit që sulmon nyjet. Kjo rezulton në inflamacion dhe trashje të kapsulës së nyjeve. Ndikon gjithashtu në kockën dhe kërcin themelor. Diagnostikimi bëhet kryesisht në bazë të shenjave dhe simptomave të një personi. Rentgeni dhe testimi laboratorik mund të mbështesin një diagnozë ose të përjashtojnë sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme. 

Ku paraqitet me se shumit

  • AR mund të prekë çdo organ të trupit. 
  • Preket afërsisht 1% e popullsisë. 
  • Femrat preken 2-3 herë më shumë se meshkujt. 
  • Mosha më e zakonshme e shfaqjes së sëmundjes është dekada e katërt dhe e pestë, megjithatë ekziston dhe një formë juvenile e AR. 

 

Simptomat e artritit reumatoid përfshijnë:

Dhimbje, enjtje, shtangësi dhe ndjeshmëri në më shumë se një nyje. 

Dhimbje dhe shtangësi në të njëjtat nyje në të dy anët e trupit. 

Lodhje ekstreme. Plogështi. Temperaturë.

Artriti reumatoid ka tendencë të prekë së pari nyjet më të vogla – veçanërisht nyjet e gishtave të duarve dhe të këmbëve.

Me përparimin e sëmundjes, simptomat shpesh përhapen në kyçe, gjunjë, kyçet e këmbëve, bërryla, ije dhe shpatulla. 

Në shumicën e rasteve, simptomat shfaqen në të njëjtat nyje në të dy anët e trupit, pra janë simetrike.

 

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e artritit reumatoid përfshijnë:

  • Gjinia. Gratë kanë më shumë gjasa sesa burrat të preken nga rumatizma.
  • Mosha. Artriti reumatoid mund të shfaqet në çdo moshë, por më së shpeshti fillon në moshën e mesme.
  • Historia familjare. Nëse një anëtar i familjes ka artrit reumatoid, personat mund të jenë në rrezik.
  • Pirja e duhanit. Rrit rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid, veçanërisht nëse keni një zanafillë gjenetike për zhvillimin e sëmundjes. Gjithashtu duket se shoqërohet me ashpërsi më të madhe të sëmundjes.
  • Ekspozimet mjedisore. Megjithëse kuptohet dobët, disa ekspozime të tilla si azbesti ose silica mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid.
  • Mbipesha. Njerëzit – veçanërisht gratë e moshës 55 vjeç dhe më të reja – që janë mbipeshë ose mbipeshe duket se janë në një rrezik disi më të lartë për të zhvilluar artrit rheumatoid.

 

Parandalimi dhe Terapia

 

Nuk ka ndonjë parandalim të njohur për gjendjen përveç uljes së faktorëve të rrezikut.

Nuk ka shërim për AR, por trajtimet mund të përmirësojnë simptomat dhe të ngadalësojnë progresin e sëmundjes. Trajtimi që modifikon sëmundjen ka rezultatet më të mira kur fillon herët dhe në mënyrë agresiv

Ushtrimet e rregullta rekomandohen si të sigurta, ashtu edhe të dobishme për të ruajtur forcën e muskujve dhe funksionin e përgjithshëm fizik si dhe barnat antirheumatike që modifikojnë sëmundjen janë trajtimi kryesor për AR.

Për pacientët me AR, fizioterapia mund të përdoret së bashku me menaxhimin mjekësor. Kjo mund të përfshijë aplikimin e të ftohtit dhe nxehtësisë, stimulimin elektronik dhe hidroterapinë. Prandaj, shume pacient te tillë  vizitojnë të paktën një herë në vit, qendrat për rehabilitim siç është Banja e Kllokotit.